Grondwater in de kelder: mogelijke oplossingen + oorzaken?

Grondwater in de kelder: mogelijke oplossingen + oorzaken?
Geschreven op 15 augustus

Soms komen mensen een poosje niet meer in hun kelder, om er vervolgens achter te komen dat er water in de kelder aanwezig is. Help! Wat nu?

Dat is natuurlijk schrikken, want het is echter van groot belang om op zo’n moment direct tot actie over te gaan. Water in uw kelder kan namelijk grote gevolgen hebben voor deze ruimte, alsmede de rest van uw woning. Niet alleen zullen de zichtbare oppervlakken nat worden, maar ook de onderliggende materialen raken op termijn aangetast en brengen de bouwkundige constructie van uw huis in gevaar.

Vocht en water in de kelderruimte kan diverse oorzaken hebben. Eén van die oorzaken betreft grondwater dat naar binnen sijpelt. Een kelder bevindt zich onder de benedenverdieping en op grondniveau, en ligt daarmee dus op dezelfde hoogte als grondwater. Is er sprake van scheuren, barsten of andere mankementen in uw kelder? Dan is de kans bijzonder groot dat er grondwater in uw kelder terecht kan komen en bijgevolg voor overlast en vochtproblemen kan zorgen. Wat kunt u dan doen?

→ Last van grondwater in de kelder?Contacteer ons voor een gratis analyse

1. Bepaal allereerst de oorzaak van het binnentredende grondwater

Om een vochtprobleem effectief en doelgericht aan te kunnen pakken, is het van essentieel belang om eerst te achterhalen wat de precieze oorzaak ervan is. Grondwater kan op diverse plaatsen in uw kelder binnendringen, zowel via de muren, vloer als afdichtingen en andere openingen. U zult al deze plekken moeten controleren op eventuele problemen en beschadigingen, om er zo achter te komen wat de boosdoener is.

Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Soms kunt u last hebben van ingescheurd beton door een constructiefout, of bijvoorbeeld door metsel- en voegwerk in de wanden dat na vele jaren zonder onderhoud poreus is geworden. Ook kunnen muren ineens barsten en scheuren vertonen, indien er in uw straat werkzaamheden aan de riolering zijn uitgevoerd.

Hierdoor worden soms trillingen veroorzaakt die kunnen leiden tot het inscheuren van bepaalde materialen. In ieder geval zullen deze mankementen moeten worden hersteld, om van het binnensijpelende grondwater af te geraken.

2. Welke methode kunt u het beste toepassen voor grondwater dat uw kelder in sijpelt?

Voor het waterdicht maken van uw kelder bestaan veel verschillende behandelmethoden, die elk specifieke voor- en nadelen hebben.
1. Zijn de openingen waarlangs het grondwater binnentreedt lokaal en niet al te groot van aard? Dan kunt u overwegen om deze zwakke plekken te injecteren. Dit gebeurt door middel van een speciaal waterafstotend middel, dat de opening 100% opvult en weer waterdicht maakt.

2. Gaat het echter om grotere problemen of oppervlakken? Dan is het raadzaam na te denken over een meer grootschalige methode zoals kelderdrainage en kelderbekuiping. Beide methoden zijn erop gericht uw kelder in zijn geheel opnieuw waterdicht te maken, door het verwijderen van bepaalde materialen en deze te vervangen met nieuwe en sterkere oppervlakken. Hierdoor is uw kelder eigenlijk weer zo goed als nieuw en kan deze weer vele jaren dienst doen als opslagruimte. Zonder enig risico op vochtproblemen!

3. Wij zoeken de beste behandelmethode tegen grondwater voor u

Wilt u het grondwater definitief een halt toeroepen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons ervaren team. Wij weten als geen ander hoe vervelend een vochtige kelder kan zijn en komen u direct te hulp. Na een uitgebreide vochtdiagnose kunnen wij u vertellen waar het grondwater naar binnen sijpelt, wat de oorzaak hiervan is én hoe we dit voor u op zullen lossen.
Bel ons via het gratis nummer 0800/61 667 om een afspraak te plannen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing