Doe-het-zelf hydrofuge? Handig stappenplan

Doe-het-zelf hydrofuge? Handig stappenplan
Geschreven op 7 juni

Heeft u last van vocht in uw gevel? En is dit vocht langzaam maar zeker doorgedrongen tot in uw binnenmuren? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met doorslaand vocht. Dit is vocht dat via zwakke plekken in uw gevel binnendringt en zo vochtschade aan de binnenkant van uw buitenmuren veroorzaakt. 

Een gevel wordt nu eenmaal permanent blootgesteld aan tal van weersomstandigheden die vochtproblemen en –schade in de hand kunnen werken. Denk maar aan hagel, regen, wind, sneeuw... 

Gelukkig kunt u uw gevel door middel van hydrofuge zeer goed beschermen tegen het binnendringen van vocht. Hydrofuge betreft het aanbrengen van een doorzichtig waterafstotend middel op uw gevel, waardoor het metsel- en voegwerk (en de eventuele pleisterlagen) beschermd worden tegen vocht en veel langer in betere conditie blijven. 

Er komt heel wat kijken bij het correct uitvoeren van hydrofuge. Wist u bijvoorbeeld dat u er zeker voor moet zorgen dat uw gevel geen enkele barst of scheur vertoont alvorens u tot hydrofuge kunt overgaan? Daarom raden we aan om het hydrofoberen van uw gevel over te laten aan een vakman met ervaring. 

Heeft u zelf al enige ervaring en wilt u de klus toch zelf uitvoeren? Dan hebben wij voor u een handig doe-het-zelf-stappenplan samengesteld.

→ Last van een vochtige gevel?Contacteer ons voor een gratis analyse

Stap 1: Houd rekening met het weer

Het eerste waar u aan moet denken, is de planning van de klus. Indien u uw gevel wilt impregneren, dan doet u dit beter niet in de volle zon. Daarnaast moet het na impregnatie minimaal twee uur droog zijn, omdat het behandelingsmiddel anders door regen en andere neerslag weggespoeld kan worden. Volg dus goed het weerbericht en speel op veilig.

Stap 2: Herstel alle beschadigingen

Hydrofuge heeft geen zin als uw gevel hier en daar schade vertoont. Via deze scheurtjes of barsten kan vocht immers gewoon blijven binnendringen, zelfs al is deze voorzien van een waterwerende coating. Controleer dus goed of uw gevel geen gebreken vertoont, en herstel deze. Laat de herstelde delen zeker een weekje goed uitharden.

Stap 3: Plak alle delen af die niet geïmpregneerd worden

Uw gevel bevat meer onderdelen dan alleen metsel- en voegwerk. Al deze delen zult u eerst goed moeten afplakken, zodat deze niet beschadigd raken tijdens het hydrofoberen. Zeker wanneer u een chemisch middel voor hydrofuge gebruikt, is dit van belang. Denk aan kozijnen van ramen en deuren, een nummerbord, de ramen zelf en andere mogelijke onderdelen.

Stap 4: Reinig de gevel eerst met een speciaal middel

Wanneer uw gevel sterk vervuild is, moet u deze eerst goed reinigen. Soms kunt u dit zelf doen, maar in sommige gevallen is de vervuiling zo hardnekkig, dat u de gevel misschien zult moeten zandstralen of nevelstralen. Ook mos en dergelijke zult u op deze manier moeten verwijderen. Informeer het liefste bij een expert naar de opties, om zo uiteindelijk een goede hechting van het impregnatiemiddel te garanderen.

Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Stap 5: Aanbrengen van de hydrofuge

Indien de gevel eenmaal schoon en klaar is voor hydrofuge, kunt u starten met het aanbrengen van het middel dat u heeft uitgezocht. Het aanbrengen gebeurt meestal door middel van verneveling. Hiervoor zult u echter wel een professioneel apparaat moeten huren. Lukt dit niet, dan kunt u overwegen het middel met een borstel of roller aan te brengen, net zoals een verflaag. Laat daarna alles minimaal een paar uur goed uitdrogen.

Stap 6: Ziet u vlekken? Verwijder deze

Soms kan een teveel aan impregnatiemiddel vlekken veroorzaken. U kunt hiervoor een speciaal schoonmaakmiddel kopen om de vlekken te verwijderen. Informeer bij uw speciaalzaak naar het best passende middel.

Speel op zeker! Doe een beroep op een vakman!

Hydrofuge is een behoorlijk tijdrovende klus, en zoals blijkt uit het stappenplan komt er heel wat bij kijken. Wilt u liever geen risico lopen en er zeker van zijn dat uw gevel opnieuw voor jaren optimaal beschermd is tegen vocht? Bel dan nu Water-Dicht Vochtbestrijding. Wij hebben ruime expertise op het gebied van hydrofuge en kunnen u perfect adviseren over de beste methode voor uw gevel.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing