Controleert een renovatiecoach op vochtproblemen?

Controleert een renovatiecoach op vochtproblemen?
Geschreven op 17 januari

Een renovatiecoach is een handige hulp die je door de renovatie gidst. Tot zijn takenpakket behoren onder andere het vergelijken van offertes, advies geven en premies helpen aan te vragen. Maar bekommert een renovatiecoach zich ook om vochtproblemen? Dat is zeker niet altijd het geval. 

Heb je de handen in elkaar geslagen met een renovatiecoach, maar worden vochtproblemen niet (voldoende) onderzocht? We vertellen je hieronder wat je kan doen.

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat doet een renovatiecoach?

Een renovatiecoach helpt je om een grondige renovatie in goede banen te leiden. Je krijgt zowel hulp voor, tijdens als na de werken. Renovatiecoaches worden doorgaans ingezet bij grondige renovaties die de woning energiezuiniger moeten maken. Daar komt namelijk heel wat extra wetgeving bij kijken. 

Een renovatiecoach overloopt samen met jou je budget, de geplande werken en helpt je om offertes aan te vragen en te vergelijken. De belangrijkste taak van de renovatiecoach is waarschijnlijk het helpen aanvragen van de premies. De renovatiepremies worden uitgereikt door zowel Vlaanderen als Fluvius en het premielandschap is vaak een groot doolhof. Hulp is daarbij zeker welgekomen.

Verder zal de renovatiecoach je helpen om een renovatieplan op te stellen en hij of zij staat paraat om je vragen te beantwoorden. 

Checkt een renovatiecoach ook vochtproblemen?

Het is dus zeker niet de hoofdtaak van de renovatiecoach om vochtproblemen op te sporen. Zijn vochtproblemen overduidelijk aanwezig, dan zullen ze natuurlijk aangepakt moeten worden en zal de renovatiecoach je helpen om de geschikte aannemer te vinden. 

Maar het is niet zo dat een renovatiecoach je woning zal afspeuren naar minder evidente of nog niet zichtbare vochtproblemen. En nochtans is het belangrijk om dat wel te doen. Wanneer er vochtproblemen in een vroeg stadium aanwezig zijn in je woning, pak je die beter meteen tijdens de renovatie aan. Zo voorkom je dat je later, nadat de hele renovatie voltooid is, opnieuw werken moet uitvoeren. 

Een vochtexpert weet precies waar vocht zich kan schuilhouden

Daarom is het altijd een goed idee om een vochtexpert in te schakelen bij een renovatie. Ook wanneer er geen vochtplekken zichtbaar zijn op de muren. De vochtexperten van Water-Dicht kennen vochtproblemen door en door. Woningen in Vlaanderen kampen vaak met vocht. Hoe vroeger je het vocht aanpakt, hoe minder groot de schade is. 

Een veel voorkomend probleem is opstijgend vocht. De waterkering van de woning werkt dan niet meer naar behoren en grondwater komt zo in contact met de bakstenen. Broze bakstenen en vochtplekken op de muren zijn dan het probleem. Daarnaast komt ook doorslaand vocht vaak voor. De gevel is dan de boosdoener. Via barsten en scheuren kan regenwater doordringen tot in de binnenmuren.

Daarnaast vormt ook condens een probleem. In slecht verluchte badkamers, keukens en slaapkamers is de luchtvochtigheid te hoog en vormt zich condens op de koude muren en plafonds. Die vochtplekken brengen vaak schimmels met zich mee. 

vochtbestrijder in actie

Hoe verloopt een vochtmeting?

Bij de vochtmeting speuren we je hele woning af naar tekenen van vochtproblemen. Iedereen kent natuurlijk vochtplekken, maar er zijn nog heel wat andere signalen die op vocht wijzen. Afbladderende verf, loshangend behang en loskomende plinten bijvoorbeeld. Ook een doffe, muffe geur verraadt de aanwezigheid van vocht.

Daarnaast gebruiken we professionele vochtmeters die heel precies het vochtgehalte in bakstenen kunnen meten. We kunnen op die manier binnenin de muur kijken. En we controleren ook de gevel op barsten en scheuren, die kunnen tot doorslaand vocht leiden.

Onze vochtexperts geven je ook graag tips om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Heb je tijdens de renovatie bijvoorbeeld gedacht aan een ventilatiesysteem? Zo zorg je niet alleen voor een gezonde leefomgeving, maar voorkom je ook condensvorming. Een preventieve gevelimpregnatie kan daarnaast ook doorslaand vocht (en groenaanslag!) in de toekomst voorkomen. Contacteer ons vrijblijvend voor meer advies.

Water-Dicht controleert je woning op vochtproblemen

Ben je van plan om te renoveren? Dan moet je natuurlijk controleren of er vochtproblemen in de woning aanwezig zijn. Laat je vochtproblemen gewoon voor wat ze zijn, dan worden ze steeds groter en veroorzaken ze ernstige problemen. Aanpakken dus, dat vocht!

Water-Dicht komt graag bij je langs om te controleren of je woning met vocht kampt. Is dat het geval, dan stellen we een gepast behandelplan op. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over dat vervelende vocht. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing