Bezetten van keldermuren: hoe begin je eraan?

Bezetten van keldermuren: hoe begin je eraan?
Geschreven op 10 september

De ruimte die het meest te maken krijgt met vochtproblemen? Da’s ongetwijfeld jouw kelder. Je kelder waterdicht maken is dus het eerste wat op je lijstje moet staan vooraleer je in een pand intrekt. Vooral bij oudere woningen kan de kelder erg gevoelig zijn voor vocht en bij ernstige regenval zullen er dus sneller vochtproblemen voorkomen. Bij een nieuw pand zal dit natuurlijk veel minder vaak voorkomen. Hoe zorg je voor een effectieve oplossing? Kelderbezetting is hiervoor een goede optie!

Oplossing voor vochtproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Vochtproblemen: oorzaken

Vochtproblemen: door wat worden deze veroorzaakt? Een ondergrondse ruimte staat eigenlijk continu onder druk door grondvocht. Wanneer deze druk te hoog wordt voor de keldermuren, zal het zich een weg banen binnen de kiertjes en gaatjes en de kelder binnentreden. Vervolgens kan het zich ook naar hoger gelegen muren begeven. Dan spreken we van optrekkend vocht.

Wanneer de keldermuren dus versleten zijn of niet voldoende geïsoleerd zijn, kan het vocht dus binnensijpelen via barstjes in de muren. Dit vocht kan na een tijd niet alleen je kelder beschadigen, maar ook de rest van de bouwstructuur van je woning.

Vochtproblemen kelder: oplossing

Eén van de meest effectieve oplossing tegen vocht in de kelder is het bezetten van de kelder, oftewel “kelderbezetting”. Het grondvocht kan na de behandeling de kelder niet meer binnenglippen en je kelder blijft dus helemaal droog. Je kelder bezetten is wel een grote ingreep waarbij je in principe een soort “kuip” rond je kelder creëert.

Het wordt om die reden ook wel eens kelderbekuiping genoemd. Het efficiënt bezetten van de kelder gebeurt in verschillende lagen en kan opgedeeld worden in enkele fases. Wat moet er allemaal gebeuren bij een kelderbezetting? Een overzicht.

IN BEELD: hoe verloopt een kelderdichting bij Water-Dicht?

Fase 1: de kelder voorbereiden

Vooraleer je kan beginnen aan de bekuiping, zal je eerst de keldermuren en -vloer grondig moeten reinigen, als er water in staat, moet het uiteraard weggepompt worden. Barsten en scheuren moeten zichtbaar zijn, zodat deze kunnen worden hersteld en ook de verf en de cementering moeten volledig van de muur verwijderd worden. Finaal is het de bedoeling dat de muren en de vloer volledig kaal zijn zodat de lagen die worden aangebracht goed kunnen hechten.

Fase 2: eerste laag

De eerste laag die wordt aangebracht is een soort hydraulische waterkerende cement. Deze laag zal bij contact met vocht niet uiteen vallen. Nadat deze laag is aangebracht, zal deze gedurende een bepaalde tijd moeten drogen. Vaak wordt er daarna nog een tweede laag aangebracht en werkt men het af met een laag cement.

Fase 3: tweede laag waterdichte cementering

De cementlaag wordt twee keer aangebracht zodat water helemaal geen kans meer krijgt in de wanden.

Fase 4: vloerbedekking

Het pijnpunt in de kelder zijn meestal de naden tussen de muren en de keldervloer, ook wel kimnaad genoemd. Hier komt vocht vaak samen en kan het er ook sneller binnenglippen. Het is dus eveneens sterk aangeraden om niet alleen je muren te beschermen tegen vocht, maar ook je vloer te voorzien van bekuiping.

Bij de vloer wordt vaak gebruik gemaakt van een gewapende vloerlaag, zodat er zeker geen scheurtjes in de vloer komen.

Fase 5: Chemische dichting

Als extra voorzien we ook nog een dubbele chemische dichting. Na het uitdrogen kan je daarop een afwerking beginnen aanbrengen voor als je de kelder zou willen veranderen in een bijkomende kamer.

Water Dicht: jouw partner voor kelderbezetting

Wil je je kelder beschermen tegen vochtproblemen? Ga voor een degelijke efficiënte manier en laat je kelder bekuipen! Wil je graag meer informatie of andere opties bespreken? Onze experts komen graag op bezoek om jouw kelder te analyseren en de juiste oplossing aan te bieden. Samen stellen jullie een plan van aanpak samen! Advies nodig? Bel ons gerust. Wil je graag direct een afspraak maken? Dat kan! Contacteer ons nu.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing