Muur verven na een vochtprobleem? Veel gemaakte fouten

Muur verven na een vochtprobleem? Veel gemaakte fouten
Geschreven op 11 juli

Heeft je woning te kampen met vocht? Dan is het belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken. Eenmaal het vochtprobleem uit je woning verdreven is, wil je de muur natuurlijk opnieuw bepleisteren, beschilderen of behangen.

Je mag echter niet meteen je potten verf bovenhalen. Het is belangrijk om het vochtprobleem te behandelen, de muur te laten uitdrogen en ook de bepleistering alle tijd te geven om uit te harden. We zetten hieronder de meest gemaakte fouten bij het schilderen na een vochtprobleem op een rijtje.

Ook last van vochtige muren? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat je niet mag doen: meteen schilderen op vochtplekken

Ontdek je vochtplekken op de muren? Dan is je eerste instinct misschien om het vochtprobleem te overschilderen. Uit het oog en opgelost, toch? Helaas is dat niet het geval.

Wanneer je vochtplekken meteen overschildert, zal het niet lang duren vooraleer de vochtplekken opnieuw zichtbaar worden. De verf zal verdonkeren en uiteindelijk afbladderen. Een laagje verf zal je niet helpen om het vochtprobleem zelf op te lossen. Meer zelfs, je maakt het alleen maar erger door een behandeling uit te stellen. Het vocht krijgt dan extra tijd om zich te verspreiden.

Er zijn ook verschillende middeltjes op de markt waarmee je zelf vochtproblemen zou kunnen oplossen. Zo kan je bijvoorbeeld aluminiumfolie kopen die je tegen de muur kleeft en vervolgens bedekt met een likje verf. Ook zo verhelp je het echte vochtprobleem natuurlijk niet. Een degelijke behandeling is aan de orde. We vertellen je hieronder hoe je vochtproblemen wél kan aanpakken.

Stap per stap: schilderen na vochtproblemen

Stap 1: pleisterwerk weghalen

Het is erg belangrijk om het aangetaste pleisterwerk weg te halen. Dat doe je door de vochtige pleister voorzichtig af te kappen. Het spreekt voor zich dat je behangpapier ook moet weghalen. Het doel is om alle vochtplekken te verwijderen. Je doet er goed aan om ook het pleister rondom de vochtplekken weg te kappen. Zo ben je er zeker van dat alle natte pleister ook echt weg is.

Stap 2: de vochtige muren injecteren

Heeft je woning te kampen met opstijgend vocht, dan is het hoogstwaarschijnlijk nodig om de aangetaste muren te injecteren. Daar roep je beter de hulp van een expert voor in. Onze vakmannen van Water-Dicht weten precies wat ze moeten doen en helpen je graag om de vochtige muren uit te drogen.

Eerst boren we gaten in de aangetaste muur. Hoe breed die gaten zijn, hoeveel er geboord moeten worden en hoeveel ruimte er tussen die gaten moet zitten, hangt af van het vochtprobleem. Daarna injecteren we die gaten met een vochtwerende gel. Die gel droogt uit en vormt zo een barrière tegen het opstijgend vocht. De muur zelf krijgt de kans om uit te drogen en opstijgend vocht is in de toekomst uitgesloten.

Stap 3: de muur voorbereiden en geduld hebben

Eenmaal de muur behandeld is, moet je het middel even zijn werk laten doen. In het merendeel van de gevallen zullen er namelijk witte zouten verschijnen op de muur. Je moet de vochtplekken de tijd geven om uit te drogen en het zout van de muur borstelen.

Het is dan heel erg belangrijk om vooral lang genoeg te wachten. De muur moet de kans krijgen om helemaal uit te drogen vooraleer je een nieuwe laag pleister of verf aanbrengt. Ook wanneer je de pleister aangebracht hebt, moet je wachten vooraleer je kan beginnen te schilderen. Enkel wanneer de pleister helemaal wit en dus droog is, mag je de schilderborstels bovenhalen. Doe je dat niet, dan zal de natte pleister voor een nieuw vochtprobleem zorgen.

Vochtproblemen in de kelder?

Bevindt het vochtprobleem zich in de kelder? Dan zal een muurinjectie hoogstwaarschijnlijk niet volstaan. In veel gevallen zullen we de kelder moeten bekuipen. Dat houdt in dat we een nieuwe, waterafstotende cementlaag aanbrengen op de muren. Die vormt als het ware een ondoordringbare laag en houdt opstijgend vocht tegen. Ook hier is het belangrijk om de bekuiping goed te laten uitdrogen vooraleer je de ruimte eventueel bepleistert of schildert.

Water-Dicht lost vochtproblemen op

Kampt je woning met vochtproblemen? Staat er vocht in de kelder, merk je natte plekken op de muren of is condensatievocht de boosdoener? Onze vochtexperts helpen je graag uit de nood. We komen langs om het vochtprobleem in je woning te analyseren en we stellen een efficiënt behandelplan op. Ons vochtbestrijdingsteam kan elk soort vochtprobleem de baas. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing