Kelderdrainage: Hoe water en vocht in de kelder oplossen?

Een kelder is in principe een zeer handige ruimte waarin u allerhande zaken op kunt slaan die u niet dagelijks nodig hebt, of waar u in de koelte etenswaren kan bewaren. Helaas is een kelder ook vatbaar voor vocht gerelateerde problemen, omdat de ruimte zich nu eenmaal ondergronds bevindt. Deze vochtproblemen kunnen zich op meerdere manieren voordoen. Zo bestaat het risico op opstijgend grondvocht, indien de vloer van de kelder zich onder het niveau van het grondwater bevindt. Vooral bij nattere jaargetijden kan dit wateroverlast veroorzaken.

Maar ook de meer reguliere vochtproblemen komen in kelders regelmatig voor, zoals condens, schimmels en overlast door sijpelwater, dat ontstaat, wanneer regenwater in de grond doorsijpelt (vandaar de benaming) en zo de muren van de kelder binnendringt. Ook in dit geval kan u daardoor last hebben van vocht in de kelder en op de keldermuren. In dergelijke gevallen is kelderdrainage een oplossing. Kelderdrainage bestaat in meerdere varianten, die wij hieronder toe zullen lichten.

Oplossing voor vocht problemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Kelderdrainage: Randdrainage

Randdrainage wordt veelal gebruikt in gevallen waarin er vocht aanwezig is bij de naad waar de wanden van de kelder en de vloer elkaar ontmoeten. Deze wordt ook wel de klimnaad genoemd, en in veel gevallen is dit de verbinding tussen een betonnen vloer en bakstenen wand. Omdat het vocht niet via de betonnen vloer de kelder in kan komen, sijpelt het door deze naad alsnog de kelder in. De wanden van de kelder worden dan voorzien van een drainagerand, een gemetselde goot ter hoogte van de klimnaad die het grondwater opvangt en door middel van een pomp afvoert naar een verzamelput die is aangesloten op een afvoerkanaal. Dit afvoerkanaal is doorgaans het riool.

Kelderdrainage: Vloerdrainage

Het is ook mogelijk dat opstijgend grondvocht de vloer van de kelder infiltreert. In gevallen waarin de vloer niet van beton is gemaakt, komt dit vaak voor. In dit geval is vloerdrainage de meest effectieve variant van kelderdrainage. De voor vocht gevoelige vloer wordt dan voorzien van een speciale folie met noppen (noppenmembraan), dat een structuur heeft die het water via meerdere kanaaltjes naar een verzamelput brengt. Vanuit deze put wordt het water door middel van een in de put geplaatste pomp afgevoerd naar een afvoerkanaal. Deze pompen werken automatisch door de aanwezigheid van sensoren, die indien nodig het water meteen wegpompen. Bovenop het noppenmembraan wordt vervolgens een nieuwe betonnen vloer gelegd.

Kelderdrainage: Wanddrainage

Wanneer u in uw kelder last heeft van vocht op de wanden, vindt er een tweedelige kelderdrainage plaats. Allereerst worden de wanden voorzien van een noppenmembraan, op diezelfde manier als bij de vloerdrainage. Hierna worden dan direct nieuwe wanden geplaatst. Ook de keldervloer wordt in dit geval voorzien van een drainagesysteem in de vorm van een noppenmembraan, omdat het vocht via de kanaaltjes in de wanden naar de vloer stroomt. Het water wordt vervolgens op exact dezelfde wijze afgevoerd als bij de vloerdrainage.

Soms kunnen vochtproblemen ook worden opgelost door kelderbekuiping met name in gevallen waarbij de druk van het grondwater niet al te hoog is. Het is zelfs mogelijk om bepaalde vormen van wateroverlast te verhelpen door het dichten van enkele gaten en scheuren, indien de staat van de kelder verder goed is.

Het is hoe dan ook verstandig om advies in te winnen bij een firma met ervaring en kennis van zaken, en die zo de juiste oplossing voor uw probleem kan vinden. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen voor een gratis vochtanalyse. Wij komen graag bij u langs om uw kelder nader te inspecteren en uiteraard een passende oplossing op maat te bieden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definiteve oplossing