Kelderbekuiping laten plaatsen: Kelder waterdicht maken?

Wanneer u last ondervindt van vocht in de kelderruimte, kan dit verschillende oorzaken hebben. Naast opstijgend grondvocht kan er sprake zijn van een lekkage of doorsijpelend regenwater. Maar ook condens weet vaak de weg te vinden in en naar ondergrondse ruimten, veelal vanwege het gebrek aan een goede ventilatie.

Zoals er meerdere vochtproblemen kunnen ontstaan, zo zijn er gelukkig ook verschillende oplossingen. Kelderbekuiping, oftewel het waterdicht maken van een kelder kan meerdere van deze vochtproblemen verhelpen.

Kelderbekuiping is naast kelderdrainage een veelgebruikte methode om door vocht aangetaste kelderruimten te renoveren en voortaan vochtvrij te houden. Het verschil met kelderdrainage is dat het accent bij kelderbekuiping meer ligt op het definitief waterdicht maken van de kelder in tegenstelling tot het afvoeren van water dat de kelder bereikt heeft. Zodoende ontstaat er een volledig afgesloten ruimte die bestendig is tegen allerhande vochtproblemen.

Oplossing voor vocht problemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Werkwijze bij kelderbekuiping

Wanneer een kelder wordt gedicht, worden de wanden en/of de vloer van de kelder voorzien van een waterdichte laag cement die zal voorkomen dat vocht nog langer de ruimte kan insijpelen. Niet alleen grondwater, maar ook condens als gevolg van onvoldoende ventilering worden zo uit de bekuipte ruimte gehouden.

1ste fase kelderbekuiping

In geval van kelderbekuiping is het erg belangrijk dat er laag voor laag te werk gegaan wordt. Meestal is het nodig dat vooraf alle huidige wanden en vloeren worden verwijderd, om zo te kunnen bepalen waar zich precies de zwakke (vochtige) plekken bevinden. Op al deze plekken wordt dan in eerste fase waterdichte cementmortel aangebracht. Dit gebeurt ook op de keldervloer, waarna er een nieuwe waterdichte vloerplaat wordt geplaatst.

2de fase kelderbekuiping

In een tweede fase worden hierna in de meeste gevallen meerdere dichtingslagen aangebracht. Deze dichtingslagen zorgen ervoor dat er gegarandeerd geen vocht meer in de kelder zal binnendringen en bestaan uit anti-leklagen, fixeerlagen en cementlagen, al dan niet in combinatie met extra waterbestendige materialen zoals kunsthars. Deze lagen dienen tussendoor overigens ook elk afzonderlijk te drogen, waardoor kelderbekuiping soms meerdere dagen in beslag kan neemt.

Vaak wordt er ook een extra versterking aangebracht in de klimnaad, het punt waar de wanden en de vloer samenkomen. Deze plek is sowieso erg gevoelig voor vocht dus dankzij deze extra bescherming wordt ook hier vochtdoorslag voorkomen.

→ Meer info over kelderbekuipingContacteer ons voor een gratis analyse

Soorten kelderbekuiping

Er zijn diverse soorten kelderbekuiping te onderscheiden, die doorgaans worden opgedeeld in stijve en soepele kelderbekuiping. Stijve kelderbekuiping bestaat uit het aanbrengen van vochtwerend mortelpleisterwerk, dat in meerdere lagen wordt aangebracht. Tussen de lagen zit telkens wat ruimte, waarna er weer een nieuwe laag aan wordt toegevoegd. Zo wordt een waterdichte barrière gevormd die water voortaan buiten de kelder houdt.

Bij soepele kelderbekuiping worden de wanden en vloer van de kelder voorzien van een soepel waterdicht membraan. Daaroverheen wordt nieuw metselwerk aangebracht, op de vloer wordt doorgaans een solide laag beton gegoten. Ook op deze wijze krijgt u een goede waterdichte basis.

Kelderdichting

Is kelderbekuiping ook voor mijn kelder geschikt?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het noodzakelijk dat we een kijkje komen nemen in uw kelder om zo de specifieke situatie te kunnen beoordelen. De juiste wijze van het waterdicht maken van een kelder is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van de vochtproblemen, de vraag of er sprake is van een hoge (water)druk en het type materialen die gebruikt zijn voor de wanden en vloer van de kelder. Zo kan kelderdrainage wellicht ook opties bieden.

Wenst u geadviseerd te worden op dit gebied? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtanalyse. We maken dan meteen een afspraak en komen graag bij u langs om ook voor u de meest passende oplossing te bieden.

Vocht problemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing