Ventilatiesysteem C werking, voordelen en nadelen

Als expert op het gebied van vochtbestrijding kunnen we het belang van een goed werkend ventilatiesysteem nooit voldoende benadrukken. Veel vochtproblemen ontstaan in slecht geventileerde ruimtes, met name de zogenaamde “natte ruimtes” zoals keuken en badkamer, waar door het gebruik van water veel vocht aanwezig is.

 Door de veelal hogere temperaturen in deze ruimtes, ontstaat er vaak snel condensvorming. Als er geen aan- en afvoer van frisse lucht is, krijgt deze condens niet de kans om te ontsnappen uit de ruimte. Hieruit kunnen mettertijd vochtproblemen ontstaan, zoals vochtige wanden en plafonds en uiteindelijk ook schimmelvorming.
Ventilatie, waarbij gebruikte en mogelijk vochtige binnenlucht wordt vervangen door nieuwe buitenlucht, is dus erg belangrijk.

→ Op zoek naar een ventilatiesysteem?Contacteer ons voor een gratis analyse

Hoe een ruimte ventileren?

Waterdicht ventilatie

Veruit de gemakkelijkste manier om een ruimte te ventileren, is door het simpelweg open zetten van één of meerdere ramen of deuren, om op die manier frisse lucht de ruimte in te laten stromen. Maar dit is bijvoorbeeld in de winter gevoelsmatig minder prettig, vanwege de lage buitentemperaturen. En soms is deze manier van ventileren ook niet mogelijk; sommige plaatsen in huis hebben namelijk geen ramen zoals kelders en de meeste badkamers.

 In dergelijke gevallen is het raadzaam te overwegen om een mechanisch ventilatiesysteem te (laten) installeren. Hiermee voorkomt u bij voorbaat al dat vochtproblemen ontstaan, in plaats van deze achteraf te moeten verhelpen. Mechanische ventilatie komt hoofdzakelijk in twee varianten voor: Systeem C en ventilatiesysteem D. In wat volgt bespreken we uitvoerig ventilatiesysteem C.

Op zoek naar een Ventilatiesysteem C. Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Ventilatiesysteem C

De werking achter ventilatiesysteem C is vrij eenvoudig. De binnenkomende buitenlucht is van natuurlijke oorsprong en komt in de ruimte terecht via roosters. Deze kunnen zich bijvoorbeeld boven ramen of in de muren bevinden. De meeste roosters die hiervoor worden gebruikt, zijn zelfregulerend. Je hoeft ze dus niet zelf ‘open’ te zetten, al komt dit laatste wel voor in oudere panden. De ventilatiesystemen die tegenwoordig geïnstalleerd worden, werken echter allemaal automatisch. De roosters bevinden zich doorgaans in droge ruimten, zoals leefruimten, slaapkamers en werkkamers.

De gebruikte binnenlucht wordt op mechanische wijze weer afgevoerd middels een centraal afvoersysteem. In het systeem zit tegenwoordig ook vaak een sensor die opmeet hoeveel vocht en/of CO2 de binnenlucht bevat. Wanneer deze waarden (te) hoog worden, zal het systeem in werking worden gezet en de binnenlucht afvoeren. Hierdoor zal het ventilatiesysteem niet onnodig lucht aan- en afvoeren, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat er geen energie wordt verspild en als gevolg hiervan de energierekening niet ineens de hoogte inschiet. De afvoer van gebruikte binnenlucht geschiedt via luchtroosters in natte ruimten, zoals de keuken, badkamer en/of toilet.

Extra opties

Het ventilatiesysteem C kan eventueel nog worden uitgerust met extra opties, zoals een economische stand, een nachtmodus en een boost-stand. Ook zijn er steeds meer roosters beschikbaar in leuke designs, zodat deze niet alleen functioneel zijn, maar ook een mooie aanvulling kunnen vormen op uw interieur.

Ventilatiesystemen zijn er in vele vormen en maten, en de juiste keuze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard of grootte van het pand, het type en aantal ruimtes en de wijze waarop deze worden gebruikt.

Hebt u vragen over de mogelijkheden van een ventilatiesysteem C in uw woning? Wij helpen u graag met het vinden van een passend ventilatiesysteem. Neem nu vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtanalyse en vrijblijvend advies op maat.

Ook op zoek naar een Ventilatiesysteem C? →Contacteer ons voor de mogelijkheden en meer info