Wat kan u doen tegen hygroscopische zouten?

 Wat kan u doen tegen hygroscopische zouten?
Geschreven op 23 oktober

Chemische processen en grondwater zorgen ervoor dat hygroscopische zouten terecht komen in de muren van uw woning. Hygroscopische zouten zijn zouten die ervoor zorgen dat vocht in de muren getrokken wordt. Als gevolg hiervan ziet u een witte aanslag op de buitenmuur verschijnen.

Gelukkig is het mogelijk deze hygroscopische zouten te laten verwijderen.

Behandel hygroscopische zouten

Als u witte aanslag op uw muren merkt dan komen we graag langs om te bepalen welk type aanslag het precies is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die we nader moeten bekijken. Enkel zo kunnen we een definitieve oplossing bieden.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kalkuitslag waar geen hygroscopische zouten aan te pas komen. In andere gevallen kunnen er dus wel hoge concentraties zouten aanwezig zijn. Zeker als er sprake is van opstijgend vocht, waarbij zouten opgelost in het grondwater mee in uw muren trekken.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

De verschillende soorten witte aanslag die u op muren kan terugvinden zijn:

  • Kalkaanslag op nieuw metselwerk
  • Opstijgend vocht geven een witte aanslag
  • Oud metselwerk/vergrauwing
  • Cementsluier

Kalkuitslag op nieuw metselwerk aanpakken

Muren die net gemetseld zijn kunnen al na enkele dagen een witte aanslag vertonen. U hoeft in dit geval echter niet onmiddellijk actie te ondernemen omdat deze aanslag in de meeste gevallen vanzelf zal verdwijnen. Wind en neerslag zorgen ervoor dat de aanslag van de muren zal wegspoelen. Hier gaat het vaak om kalk en niet om hygroscopische zouten. U kan de muur zelf reinigen met een hogedrukspuit. Maar met een nieuwbouw hoeft u de eerste maanden niets te doen. De witte aanslag kan vanzelf wegtrekken.

Witte aanslag veroorzaakt door hygroscopische zouten behandelen

Hygroscopische zouten kunnen opstijgend vocht in uw muren veroorzaken. U ziet dan een witte aanslag op de aangetaste buitenmuren verschijnen. Er vormt zich een duidelijke witte streep op de muur.

Het is vaak lastig om zelf deze aanslag te verwijderen omdat de zouten in de muur zijn ingedrongen. Gelukkig zijn er middelen die deze plekken aanpakken. Vaak bevatten deze middelen agressieve bestanddelen met zoutzuur of fosforzuur die kalkvlekken makkelijk kunnen oplossen. Maak de plek schoon door te borstelen en behandel de muur nadien met een speciale primer zodat de hygroscopische zouten afgezonderd worden uit de muur. Vervolgens laat u best een vochtexpert de oorzaak van het opstijgend vocht nakijken.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

U ziet uw muur vergrauwen?

Het kan gebeuren dat er na maanden of enkele jaren een dunne witte of grijze waas op uw gemetselde muren te zien is. Deze plekken komen voor op nette delen van de muur waar de zon op kan schijnen. Dit type van uitslag wordt veroorzaakt door gipsverbindingen. Zulke witte aanslag is in veel gevallen te verwijderen door de muur mechanisch te reinigen met een roterende staalborstel. Eventueel laten zandstralen is ook een optie. Voorkom vervolgens nieuwe aanslag door de muur te laten impregneren met een hydrofoberend middel.

Laat hygroscopische zouten behandelen

Schakel een vakman in als uw muren te maken krijgen met hygroscopische zouten. Opstijgend vocht is lastig te verwijderen, zeker als u de oorzaak niet kan bepalen. Met een totaalaanpak bekijken we de geïnfecteerde muren en brengen we de nodige middelen aan zodat de zouten oplossen en verdwijnen. Eventueel voorzien we - indien nodig - ook een nieuwe waterkering. Er moet een volledige situatieschets gemaakt worden om een beeld te krijgen van alle problemen. Dit kan dankzij onze gratis vochtdiagnose. Contacteer ons nu, en wij komen graag b

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing