Hoe komt het dat mijn muren vochtig zijn? En hoe kan ik dit oplossen?

Hoe komt het dat mijn muren vochtig zijn? En hoe kan ik dit oplossen?
Geschreven op 16 juli

Vochtige muren, het is en blijft een vervelend en helaas ook vaak voorkomend probleem in woningen. Heel wat huizen krijgen ooit te kampen met vochtige muren doordat vocht op zoveel verschillende manieren in muren kan trekken. Bovendien kan het zowel om extern als intern vocht gaan, waardoor de oorzaak van vochtige muren niet altijd eenvoudig te achterhalen is.

Er zijn echter wel een aantal zaken die u zelf kunt onderzoeken om de precieze oorzaak van uw vochtige muren te ontdekken. Daarna kunt u bekijken welke behandelmethode het meest doeltreffend zal zijn om van uw vochtige muren af te geraken en het vochtprobleem op te lossen. Natuurlijk kunt u ook altijd een beroep doen op Water-Dicht Vochtbestrijding, zodat u zeker bent dat het vochtprobleem op de juiste manier wordt aangepakt. 

Externe oorzaken van vochtige muren: doorslaand vocht

Veel vochtproblemen kennen een externe oorzaak, wat betekent dat het vocht van buiten naar binnen dringt. Eén van die vochtproblemen is doorslaand vocht. Dit fenomeen kunt u herkennen aan één of meerdere vochtige plekken op de binnenkant van uw buitenmuren. Doorslaand vocht is immers te wijten aan een versleten of beschadigde gevel, waardoor regenwater via uw gevel tot uw binnenmuren kan binnendringen. 

Heeft u uw gevel al een tijdlang niet behandeld of goed onderhouden, dan kan het metsel- en voegwerk en het eventuele pleisterwerk na verloop van tijd poreus worden. Deze verhoogde porositeit heeft tot gevolg dat vocht langs de kleine openingen in de stenen van uw gevel en muren dringt. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van scheuren of barsten in de gevel.

Om dit probleem te verhelpen, zult u eerst de gevel moeten herstellen. Vervolgens kunt u door middel van hydrofuge een waterdichte laag op uw gevel creëren die vocht buiten houdt.

Vochtige muren in huis? Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Externe oorzaken van vochtige muren: opstijgend vocht

Een andere externe oorzaak van vochtige muren is opstijgend vocht. Indien u op lagere verdiepingen problemen ondervindt met vocht, zoals een kelder die nat is, dan is de kans groot dat dit vocht na een tijdje zal stijgen naar hoger gelegen droge oppervlakken. De lager gelegen oppervlakken raken namelijk verzadigd, en het vocht zal zich een weg naar boven banen om een nieuw droog plekje te vinden. Opstijgend vocht kunt u bestrijden door de oorzaak aan te pakken, dus de kelder waterdicht maken, of een spouwmuur plaatsen.

Interne oorzaken van doorslaand vocht: condensatie

Een veelvoorkomende interne oorzaak van doorslaand vocht zijn condensatieproblemen. Dit vochtprobleem ontstaat wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, in combinatie met een gebrek aan ventilatiemogelijkheden. De waterdamp in de lucht zal dan tegen diverse oppervlakken aan condenseren, zoals muren. Omdat dit vaak ongemerkt lang aanhoudt, is de kans groot dat na verloop van tijd grote oppervlakken nat worden en blijven. 

Condensatieproblemen zijn gelukkig heel gemakkelijk op te lossen door een goed werkend ventilatiesysteem te installeren.

Wil u voorgoed van uw vochtige muren verlost zijn?

Bel dan nu naar Water-Dicht Vochtbestrijding. Wij kennen voor elk vochtprobleem een definitieve oplossing en kunnen u in iedere situatie bijstaan met praktisch advies en vakwerk. Of u nu last heeft van doorslaand vocht, condensatie, opstijgend vocht, schimmel op de muren, wij lossen elk vochtprobleem snel en doeltreffend op. 

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden, vraag uw GRATIS vochtanalyse en laat u overtuigen van onze kennis en expertise!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*