Wat doen bij wateroverlast kelder?

Wat doen bij wateroverlast kelder?
Geschreven op 13 maart

Een kelder is een handige ruimte, vaak met een opvallend hoge opslagcapaciteit. Helaas is een kelderruimte zeer gevoelig voor vochtproblemen. De hoofdreden hiervoor is de ligging: een kelder bevindt zich onder het grondniveau en is daardoor vatbaar voor binnenkomend vocht en water. Dit kan grondvocht zijn dat zich op hetzelfde niveau bevindt, maar ook regenwater dat vanaf het straatniveau naar binnen sijpelt.

Er zijn heel wat verschillende oorzaken voor een vochtige kelder. Soms is een kelder niet voldoende waterdicht, waardoor water en vocht binnensijpelen via die plekken die eigenlijk net het water moeten tegenhouden. Daarnaast kan vochtoverlast ook nog veroorzaakt worden door onvoldoende ventilatie. In combinatie met een gemiddeld hogere luchtvochtigheidsgraad in kelderruimtes, kan dit leiden tot problemen die ook de rest van de woning kunnen aantasten.

Vochtige kelder: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in een kelder kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. Voor elke oorzaak geldt ook een andere werkwijze om het vochtprobleem of de vochtige kelder definitief op te lossen.

1. De kelder is niet waterdicht

Grondvocht kan via de vloer van de kelder infiltreren. Dit type vochtprobleem kan voorkomen als de keldervloer niet van (gewapend) beton gemaakt is. In zulke gevallen is kelderdrainage een optie, en dan meer specifiek vloerdrainage. De keldervloer wordt voorzien van een noppenmembraan met een bepaalde structuur waarbij het water via meerdere kanaaltjes in die structuur naar een verzamelput wordt geleid. Vervolgens wordt het water door middel van een pomp verder afgevoerd naar een afvoerkanaal. Deze pomp werkt automatisch dankzij sensoren die detecteren wanneer er water moet worden afgevoerd. Bovenop de noppenfolie wordt vervolgens een vloer gelegd.

Last van een vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

2. Insijpelend (grond)water

Zowel grondvocht als sijpelwater kan via de muren van de kelder voor wateroverlast zorgen. Ook in dit geval is kelderdrainage een toepasbaar middel. In dat geval kan rand- en/of wanddrainage worden ingezet.

Bij randdrainage wordt de kimnaad, de plek waar vloer en muur samenkomen, voorzien van een drainagerand. Dat is een goot dat het water opvangt en vervolgens met een pomp afvoert naar een verzamelput. Vandaar wordt het water verder naar een afvoerkanaal geleid. De kimnaad is trouwens vaak een zwakke schakel in een waterdichte kelderstructuur. Vaak is deze niet waterdicht of vertoont scheuren, waardoor water binnen kan dringen.

Wanddrainage berust op hetzelfde principe als vloerdrainage, alleen wordt het noppenmembraan nu aan de kelderwanden gemonteerd. Het water wordt wel via de vloer verder afgevoerd. Wanddrainage kan dus enkel in combinatie met vloerdrainage worden toegepast.

3. Condensatie en condensvorming

Door de relatief hoge luchtvochtigheidsgraad in een kelder, is deze gevoelig voor condensvorming. Deze condens hecht zich aan de wanden en het plafond, waarna het ook naar boven kan stijgen. Hierdoor kunnen ook andere delen van de woning schade ondervinden.

Condens is te bestrijden met een goed werkend ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt ververst. Hiervan gaat als gevolg de luchtvochtigheid naar omlaag.

4. Meer opties voor vochtbestrijding

Naast bovengenoemde opties, bestaan er nog meer oplossingen voor wateroverlast in de kelder, bijvoorbeeld het injecteren van muren met een waterafstotend middel of kelderbekuiping. Terwijl kelderdrainage vocht afvoert dat in de kelder is geraakt, gaat kelderbekuiping een stap verder door ervoor te zorgen dat er helemaal geen vocht meer in de kelder kan binnendringen. Enkel kelderbekuiping maakt een kelder definitief waterdicht. Welke optie voor u het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren zoals de aard van de overlast, de staat van uw woning en de materialen die tijdens de bouw zijn gebruikt.

Water-Dicht, uw vochtexpert

Hebt u last van een vochtige kelder? Neem dan contact op met Water-Dicht voor een gratis vochtanalyse. Aan de hand van deze analyse kunnen we een oplossing op maat van de effectieve oorzaak voorstellen. Vertrouw op onze meer dan 30 jaar ervaring om voorgoed komaf te maken met uw vochtige kelder.

Last van een vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing