Opstijgend vocht: oorzaken en behandeling

Opstijgend vocht: oorzaken en behandeling
Geschreven op 16 februari

Beschikt uw woning over een ondergrondse ruimte zoals een kelder of kruipruimte, of heeft uw woning geen waterkering, dan kunt u te maken krijgen met opstijgend vocht. Grondwater kan op termijn naar binnen beginnen te sijpelen. Hierdoor komt er vocht in de muren, de vloer en het plafond van de kelder terecht.

Een ondergrondse ruimte heeft van nature een hogere luchtvochtigheidsgraad omdat er meestal geen geschikte ventilatiemogelijkheden in de ruimte beschikbaar zijn. Hierdoor bestaat de kans op condensvorming, dat eveneens aanleiding kan geven tot vochtproblemen in de kelder.

Al dat vocht zal uiteindelijk stijgen naar bovengelegen verdiepingen, vandaar de term ‘opstijgend vocht’. In dat geval kunt u uiteindelijk te maken krijgen met ernstige vochtschade in uw woning.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Opstijgend vocht: oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor opstijgend vocht. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat kelderruimtes niet voldoende waterdicht zijn. Misschien is uw pand erg oud en is daardoor de kelder tientallen (of zelfs honderden) jaren geleden gebouwd? De methodes die vroeger werden gebruikt voor vochtpreventie waren lang niet zo doeltreffend als nu, en in sommige gevallen was van die methodes zelfs helemaal geen sprake. Panden die gebouwd werden voor 1950 hebben vaak geen waterkering. Maar ook bij meer recente woningen kan een beschadigde of ‘versleten’ waterkering opstijgend vocht veroorzaken.

Ook de plaats van uw woning speelt een rol. Werd uw woning gebouwd in een gebied met veel grondvocht, dan is er meer kans op opstijgend vocht.

Opstijgend vocht: gevolgen

Heeft het vocht uit de kelder zich inmiddels een weg naar boven gebaand, dan zullen andere ruimtes eveneens worden aangetast. Dit kan uiteindelijk resulteren in diverse vochtproblemen zoals vochtige muren en schimmelvorming. Verf begint af te bladderen, of het behang laat los. Bovendien vormen schimmels een risico voor uw gezondheid. Ze verspreiden immers sporen in de lucht die door de bewoners worden ingeademd. Vooral voor astmapatiënten kan dit grote gezondheidsproblemen geven.

Heeft uw woning houten vloeren, dan kan opstijgend vocht aanleiding geven tot houtrot. Ook wordt de structuur van uw muren en plafonds er niet beter op. Het is met andere woorden erg belangrijk om opstijgend vocht tijdig en doeltreffend te bestrijden.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Opstijgend vocht voorkomen, behandelen en bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen. Het spreekt voor zich dat het beter is om vochtproblemen voor te zijn. De beste oplossing is doorgaans het probleem bij de kern aan te pakken, afhankelijk van de oorzaak van het opstijgende vocht.
Misschien moet er een nieuwe waterkering aangelegd worden, of misschien bevindt het probleem zich wel in de kelder zelf en moet die dus grondig worden aangepakt. Zo kan door middel van kelderdrainage het aanwezige vocht verwijderd worden. Daarnaast bestaan er diverse methodes om een kelderruimte waterafstotend te maken. Eén van deze opties is kelderbekuiping, waarbij de volledige kelder wordt voorzien van waterdichte materialen om vocht geen kans meer te geven om binnen te dringen. Een andere optie is het installeren van een ventilatiesysteem in de kelder. Vooral in gevallen waarbij een te hoge luchtvochtigheidsgraad de boosdoener is, werkt dit goed.

Water-Dicht: uw vochtexpert

Hebt u last van opstijgend vocht, vochtige muren of schimmelvorming? Staat uw kelder vaak onder water? Neem contact op met Water-Dicht. Aan de hand van een gratis vochtanalyse kunnen onze vochtexperts de precieze oorzaak van het opstijgend vocht en de bijhorende vochtproblemen achterhalen en ook concrete oplossingen voorstellen. U kunt vertrouwen op onze jarenlange ervaring.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing